OM OSS

Jag & Capa Tosta Queen of The Night "Etna" i Marma 2018
Jag & Capa Tosta Queen of The Night "Etna" i Marma 2018
Zican's Johnny Jackpot och barnen 2003
Zican's Johnny Jackpot och barnen 2003

Hej och välkommen till våran hemsida och vår lilla familjekennel. Kennelnamnet Capa Tosta som vi innehar är FCI registrerat sedan 2006 och är Neapolitanska och är en mental egenskap. Betyder något i stil med att man aldrig ger upp, direkt översatt betyder det "hård skalle". Kanske skulle man kunna kalla det för kamplust?  Vi har haft amstaff och varit aktiva i rasen i 18 år, så jag känner mig ganska erfaren med det mesta i rasen. Vi har under dessa år haft bara 5 kullar. Varje parning vi gör syftar i grunden till att få fram nya avelsdjur. En ras är något man får låna och den ska föras vidare med gott samvete. Vi har valt att försöka hålla hundar på foder och inte ha mer än 1 eller max 2 hundar hemma, det eftersom jag inte tycker att vi kan hinna med att ge för många hundar i hemmet den aktivitet de behöver. 


Julian & "Pluto" LP1 Zican's Johnny Jackpot 2002
Julian & "Pluto" LP1 Zican's Johnny Jackpot 2002

När jag var liten var jag (Maria) en sådan där unge som alltid gick ut med andras hundar och följde med min farmor på hundutställningar och bruksträning. Min första egna hund var en schäfer, Kinderhaus "Stumpan", som blev hela 14 år! En mycket lättdresserad och snygg hund har jag förstått nu efteråt. Efter henne blev det ett uppehåll på några år då jag hade häst i stället. Jag har ridit mycket men gör det inte på många år, är mest intresserad av klassisk dressyr. Sedan började jag intressera mig för hund igen och då blev rasen amstaff mest intressant och vi köpte till sist vår första amstaff "Pluto" Zican's Johnny Jackpot och det har vi ju såklart aldrig ångrat utan det blev istället efter ett par år en till "Lupa" Zican's A Heart of Gold som senare blev vår stamtik. Med Pluto tävlade jag bruksök, brukspår, tävlingslydnad och viltspår. Med Lupa tävlade jag tävlingslydnad och viltpår, hon blev även internationell utställningschampion. Jag har SKK:s hunduppfödarutbildning, SKK:s utbildning för avelsråd steg 1 & 2 och vidareutbildningar i bland annat genetik och mentalitet, samt deltagit i många avelskonferanser. Jag har varit avelsfunktionär i 7 år och har varit styrelse medlem i rasklubben i många år.

I hundaveln får jag utlopp både för min passion och kreativitet. Jag försöker vara nytänkande men ändå eftertänksam i min avel. Mycket ska vägas mot och för varandra i hundavel, en hund består av väldigt många delar och de allra flesta går inte att mäta och pusslet är svårt att få i hop till 100% . Jag tror det är viktigt att inte stirra sig blind på detaljer, utan det är helhet i hunden som är viktigast om man ska lyckas på sikt. De rastypiska detaljerna är dock mycket viktiga. Det vi uppfödare kallar "rastyp", är alltså hundens utseende. Den perfekta amstaffen finns beskriven i rasstandarden. En korrekt byggd amstaff är också om en för hunden sund konstruktion, en starkt byggd hund. Djur vi använder i avel har stark fysik och mentalitet.  Rastyp, huvud, uttryck och stamtavla är viktiga i min uppfödning.  Det är viktigt att behålla och förstärka viktiga delar i exteriören.  

Jag lägger ned stort arbeta på att hitta passande hanar som är testade både vad det gäller hälsa och mentalt. Som tur är har amstaffen enligt de som är mentalbeskrivna/BPH över lag av en god mentalitet och det är viktigt att bevara den. Jag vill också att avkommorna till mina hundar ska testas mentalt och röntgas. Många av våra hundar är testade mentalt och hittils har ingen varit skotträdd, haft dåliga avreaktioner eller visat annat negativit. 

Vi brukar åka på hundutställning ett par gånger om året. Förutom att man ställer ut hunden är det ett trevligt sätt att umgås med sina valpköpare, Amstaffspecialen som går av stapeln en gång om året brukar vara höjdpunkten. Med vår stamtik har vi vunnit BIS Avel flera gånger, och även med uppfödargrupper undan henne och barnbarn till henne, egenuppfödda tikarna Capa Tosta Pretty In Pink och Capa Tosta Queen of The Night

Det är jätteroligt att vinna en hundutställning men jag tycker inte det går upp mot att vinna i till exempel tävlingslydnad. Det kräver så mycket träning och det ger också väldigt mycket när man lyckas. Vi har lyckats föda upp många exteriörchampions, viltspårchampions och flera titlade i rally och tävlingslydnad. Capa Tosta Lupetta "Lilo" har tillsammans med sin ägare Carola Lindh stått för de riktigt stora vinsterna som  Europavinnare, Världsveteran vinnare, BISS, Årets Top Show Amstaff, samt Årets Working Amstaff. Lilo har även bland annat deltagit i SM finalen i Rallylydnad och i finalen i SM i Healwork to music. Hon har även varit representant i Svenska landslaget som 2016 tog VM silver i HTM i Moskva. Vi har även representerat rasen i Terrier SM i viltspår flera gånger, deltagit framgångsrikt i klubbmästerskap i lydnad och rally samt har flera av våra hundar även varit Årets Amstaff i olika grenar. 

EDS Warzawa Capa Tosta Lupetta 2018
EDS Warzawa Capa Tosta Lupetta 2018
Bästa Svenskfödda tik&hane- Vinterspecialen CT Queen of The Nihgt & CT FirecrackerJudge Frans Diaz 2018
Bästa Svenskfödda tik&hane- Vinterspecialen CT Queen of The Nihgt & CT FirecrackerJudge Frans Diaz 2018
Bästa uppfödare Bästa Arbetande och Show 2013
Bästa uppfödare Bästa Arbetande och Show 2013
BIS Avel Zican's A Heart of Gold Hundmässan 2010
BIS Avel Zican's A Heart of Gold Hundmässan 2010
Tre Viltspår champijoner på en dag i Marma  2014
Tre Viltspår champijoner på en dag i Marma 2014
Noseworkläger Rönneshytta Aylie & Cecilia, Etna & jag och  Aysha & Camilla 2018
Noseworkläger Rönneshytta Aylie & Cecilia, Etna & jag och Aysha & Camilla 2018
Luigi och Etna på sin första vandring Sälen 2014
Luigi och Etna på sin första vandring Sälen 2014

Själv har jag tävlat lydnad, brukspår, bruksök, viltspår, rally, nosework med mina amstaffar plus att det har blivit en hel del utställningar. Ofta hamnar vi hundmänniskor i det ena eller andra facket - utställning eller lydnad/bruks - antingen eller. Därför tycker jag det är roligt att kunna visa att det går alldeles utmärkt att göra både. Min erfarenhet är att båda sidor alltid har något att lära av varandra. Det ger också mycket positiv reklam för vår hundras.

Slutligen eftersträvar jag ett långt, gott förhållande till mina valpköpare. Du som köper valp av mig kan räkna med att jag finns till hands resten av hundens liv. Jag tar inte fler kullar än att jag både har tid att ge valparna en riktigt bra start under sina första åtta veckor hos mig och att jag har tid att hålla en god kontakt med valpköparna om de önskar det. Ibland annordnar vi träningsträffar med övernattning. Hittills har det blivit bl.a. noseworkläger, viltspår med prov som avlutning och andra träffar då vi lär av varandra.